Tiril Eckhoff do drugega naslova svetovne prvakinje

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki so s prvo posamično tekmo opravile tudi tekmovalke. V ženskem sprintu se je naslova svetovne prvakinje veselila Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je streljala brez napak in bila hitra tudi v smučini.

To je drugi naslov svetovne prvakinje za 30-letno Tiril Eckhoff, saj je bila v sprintu najboljša že leta 2016 v Oslu. Eckhoffova je letos v sprintu izjemna in je že pred tekmo veljala za eno od glavnih favoritinj. Zmagala je namreč na zadnjih treh sprintih letošnje sezone, enkrat pa je bila druga. Na današnji tekmi je bila kljub vetrovnim pogojem natančna na strelišču, prav tako pa je bila tudi zelo hitra na smučeh. To je druga zlata kolajna za Tiril Eckhoff na tem prvenstvu, saj se je že povzpela na najvišjo stopničko na tekmi mešanih štafet.

“Zelo sem zadovoljna s tekmo v teh težkih razmerah. Vesela sem, da sem pokrila vse tarče,” je po tekmi dejala Echoffova, ki pred letošnjim svetovnim prvenstvom na Pokljuki še ni stala na stopničkah. “Zavedam se, da ko zadanem vse tarče, je zelo malo tekmovalk, ki bi me lahko prehitele,” je dodala.

Priznala je, da je bila na začetku tekme res nervozna, na koncu pa “zelo, zelo utrujena, a se je izšlo”. Pojasnila je tudi nekoliko počasnejše streljanje: “Vzela sem si čas za dodaten vdih in vesela sem, da se je izšlo dobro. Prav sprint je moja najmočnejša disciplina.”

Na drugo mesto v ženski 7,5-kilometrski sprinterski preizkušnji se je z dvanajstimi sekundami zaostanka uvrstila Francozinja Anais Chevalier-Bouchet. Enkrat je zgrešila stoje, a ji je kolajno prinesel dober tekaški nastop, saj je bila od vseh tekmovalk na startu najhitrejša v teku.

Presenetljivo je tretje mesto s slabimi štirinajstimi sekundami in pol zaostanka pripadlo Belorusinji Hanni Sola. To je za 25-letnico, ki je v svetovnem pokalu debitirala leta 2015, daleč največji uspeh dosedanje kariere.

Branilka naslova svetovne prvakinje, Norvežanka Marte Olsbu Roiseland je po ponesrečenem strelskem nastopu – zgrešila je dva strela stoje – s šestim mestom ostala brez zmagovalnih stopničk. Kolajne so se izmuznile tudi nekaterim drugim iz kroga favoritk – Nemki Denise Hermann, ki je bila četrta, in Italijanki Lisi Vittozzi, ki je bila peta.

Slovenske barve so zastopale Lena Repinc, Lea Einfalt in Polona Klemenčič. Slednja je bila najvišje uvrščena domačinka, in sicer na 76. mestu. Lea Einfalt je bila 87., debitantka Lena Repinc pa 89.

“Res je bilo mrzlo in vetrovno, ampak pogoji so bili za vse enaki, zato se na to ne moremo izgovarjati. Je pa res, da so me danes zelo pekla pljuča. Prejšnji teden sem trenirala v toplejšem zraku in nisem imela težav. Danes pa sem jih, tako da po okužbi očitno še nisem čisto v redu. Zelo hitro me je zakisalo in to se pozna na teku in rezultatu,” pa je razmere ocenila Einfaltova, ki je nedavno prebolela covid-19.

ŽENSKE, SPRINT (7,5 km)

1. Tiril Eckhoff NOR21:18,7 (0)
2. Anais Chevalier-Bouchet FRA   + 12,0 (1)
3. Hana Sola BLR   + 14,4 (0)