Tiril Eckhoff – od tesnobe do naslova svetovne prvakinje

Na prvih dveh posamičnih tekmah IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je naslov svetovne prvakinje osvojila Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je bila zlata tudi z mešano štafeto. S tem dosežkom se je zapisala v zgodovino, saj še nobeni biatlonki na uvodnih treh tekmah svetovnega prvenstva ni uspelo osvojiti treh zaporednih zlatih kolajn, odkar so leta 2011 uvedli mešane štafete kot prvo disciplino prvenstva.  

Z zmagama v sprintu in zasledovanju je Tiril Eckhoff postala tudi prva biatlonka po letu 2015 in svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju, ko je Marie Dorin Habert zmagala v sprintu in nato še v zasledovanju. Doslej je to uspelo petim tekmovalkam.

30-letna Eckhoffova je že pred pokljuškima tekmama veljala za eno od glavnih favoritinj letošnjega svetovnega prvenstva, saj je zmagala na zadnjih treh sprintih pred njim in bila tudi druga. A za uspehom se skrivajo tudi negotovost in tesnobni občutki.

Tekmovalka, rojena v Baerumu, je namreč na lanskem svetovnem prvenstvu v Anterselvi doživela hudo razočaranje v sprinterski tekmi, saj je bila šele 59. V letošnji sezoni je veliko več pozornosti posvetila psihični pripravi, kar se po prvih nastopih na Pokljuki kaže kot uspešna poteza.

Kot je nova prvakinja povedala za norveško televizijo NRK, je bil njen sprinterski nastop pomemben dosežek v mentalnem smislu. “Občutek je prekrasen. Bilo mi je težko po lanskem katastrofalnem svetovnem prvenstvu in sem si res želela maščevanja. Sedaj z veseljem povem, da sem psihično močna. Da stojim in pokrivam tarče. Končno se lahko potrepljam po ramenih in si rečem, to je bilo odlično opravljeno delo. Rekli so mi, da na prvenstvih nisem dobra, sedaj sem pokazala, da se motijo,” je povedala tekmovalka, ki je po zmagi potočila tudi nekaj solza sreče in olajšanja.

Letošnja sezona je zanjo najbolj uspešna doslej, saj ima že osem zmag. “Tako je v biatlonu. Ko si na vrhu, jezdiš na valu, ko pa si na tleh, se znajdeš nekje na odprtem morju,” je povedala v pogovoru za NRK.

Slab dosežek iz Anterselve je nad njo visel kot temen oblak, tudi trener Sverre Huber Kaas je za NRK priznal, da je bila Tiril pred prvo posamično tekmo prvenstva na Pokljuki izredno nervozna: “Imela je kratek premor od tekmovanj, še vedno pa so jo preganjale misli na lansko leto. Potem je tu še prenovljena proga. Bila je živčna in pod stresom, ampak svojo nalogo je opravila odlično. Pred sprintom je bila na robu solza, saj jo je skrbelo, da se ne bi ponovilo lansko leto. Potem pa je pokrila vse tarče in bila hitra še v smučini. Neverjetno. Lanskoletne izkušnje je obrnila v svojo korist.”

Uspešni nastopi Tiril Eckoff pa po mnenju trenerja Kaasa, kot je povedal za NRK, pozitivno vplivajo tudi na preostali del ekipe: “To je zelo dobro. Lani smo opazili, da je ob Martenih uspehih celotna ekipa dobila zagon. Zelo je pomembno, da smo začeli tako dobro.”