V četrtek za naslove na Pokljuki mešani pari

Biatlonce na svetovnem prvenstvu na Pokljuki v četrtek čaka tekma mešanih parov. Slovenske barve bosta zastopala Jakov Fak in Polona Klemenčič, favoriti pa se bodo zvrstili v prvih treh startnih vrstah.

V letošnji sezoni so se mešani pari predstavili le na tekmi v Oberhofu. Tam sta z velikim naskokom slavila Francoza Julia Simon in Emilien Jacquelin pred Švedoma Hanno Oberg in Sebastianom Samuelssonom ter Norvežanoma Tiril Eckhoff in Johannesom Thingnesom Boejem. Pri tem pa ne gre spregledati, da so se Eckhoffovi dobro tresle roke, saj je morala kar trikrat v kazenski krog.

Vse tri ekipe sodijo v krog favoritov tudi na četrtkovi tekmi, za edino menjavo v ekipi pa so se odločili Francozi, kjer bo priložnost dobil Antonin Guigonnat. Nemške barve bosta branila Erik Lesser in Franziska Preuss, italijanske Lukas Hofer in Dorothea Wierer, avstrijske pa Lisa Theresa Hauser in Simon Eder. A nikakor ne gre prezreti vrste RBU, Ukrajine, Švice in še koga.

Naslov brani Norveška, za katero je ob Boeju lani v Anterselvi nastopila tudi prva zvezdnica prvenstva Marta Olsbu Roeiseland, druga sta bila Nemca Lesser in Preussova in tretja Francoza Emilien Jacquelin in Anais Bescond. A mešana štafeta ponuja tudi priložnost za presenečenje.

Na lanski pokljuški tekmi svetovnega pokala sta bila na novih progah najboljša Emilien Jacquelin in Anais Bescond, vendar le pet sekund pred Estoncema Renejem Zahkno in Regino Oja, ki sta svoji državi v tej disciplini pritekla prve stopničke v zgodovini. Tekma je bila dokaz, da je na tovrstnih tekmah možno vse, saj je Zahkna dva dneva pred tem na posamični tekmi osvojil 101. mesto, Oja je bila 51. “Neverjetno, kaj se lahko zgodi v dveh dneh. Ampak to je biatlon,” je lani dejal Zahkna, ki bo imel letos ob sebi sotekmovalko Johanno Talihaerm.

Lani sta na Pokljuki tretje mesto osvojila Avstrijca Simon Eder in Lisa Theresa Hauser.

Jakov Fak in Polona Klemenčič bosta imela različni izhodišči. Medtem ko Fak sodi v širši svetovni vrh nastopajočih, bo breme slovenske uvrstitve na Klemenčičevi, ki bo morala biti zelo natančna na strelišču, da bo obdržala soliden položaj in se bo Slovenija lahko potegovala za uvrstitev med najboljšo osmerico.

Za nastop na tekmi je prijavljenih 29 ekip.

Start ob 15.15.

Mešani pari

Datum/
Prizorišče

Zmagovalci

Drugouvrščeni

Tretjeuvrščeni

16. januar

Oberhof

Francija

Julia Simon

Emilien Jacquelin

Švedska

Hanna Öberg

Sebastian Samuelsson

Norveška

Tiril Eckhoff

Johannes Thingnes Boe

    

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Norveška

Marte Olsbu Roeiseland

Johannes Thingnes Boe

Nemčija

Franziska Preuss

Erik Lesser

Francija

Anais Bescond

Emilien Jacquelin