Za biatlonce odslej poleg gamsa navija tudi škrat Jurček

Pokljuka že več kot 20 let gosti tekme v biatlonu in v vseh teh letih je tekmovalce poleg številnih gledalcev spodbujal gams, maskota pokljuških tekmovanj. Letos gledalcev zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa na prizorišču ni, se je pa gamsu pridružil še en navijač – škrat Jurček.

Jurček je na Pokljuko prišel iz slikanice z naslovom Zaklad pokljuških škratov, v kateri njen avtor Žiga X. Gombač predvsem mladim bralcem skuša predstaviti sobivanje človeka z naravo.

Pravzaprav je Jurček na Pokljuko prijahal. Z gamsovega hrbta je zrl na pokrajino in se hudoval, kako je človekovo ravnanje spremenilo pokrajino. V nasprotju z ljudmi se škrati do narave obnašajo veliko bolj spoštljivo, je zatrjeval gamsu, pripovedoval pa mu tudi o čudežni rudi iz pokljuških gozdov, ki daje škratom posebno moč, ter škratovadbi – teku skozi podzemne rove in spuščanju po vrveh skozi jame.

“Pokljuka je zaradi posega človeka doživela marsikaj. Pokrajina se je povsem predrugačila in poseg je bil tako močan, da je bil kraj nepovratno zaznamovan. Osnovno sporočilo zgodbe je pomen narave in trajnostno ravnanje z njo,” je o knjigi povedal njen avtor. Zgodba se tako konča s posredovanjem škratov v človekovo ravnanje in pokljuška planota začne počasi okrevati.

Knjiga pa sporoča tudi, da je v tem delu Julijskih Alp dobrodošel prav vsak, ki spoštuje naravo in pravila obnašanja. “To smo povezali tudi s športom in prostim časom, uživanjem v naravi ter vsem, kar Pokljuko zaznamuje. Gre torej tudi za vabilo družinam, naj pridejo gor in doživijo čim več lepega in nepozabnega.”

Gams in Jurček pa imata na Pokljuki še eno pomembno nalogo – po vsaki tekmi pohitita do odra za zmagovalce, kjer budno spremljata podelitev medalj in poskrbita, da te pridejo v prave roke.