Za začetek mešane štafete

V sredo se na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu 2021 na Pokljuki začenja zares. Prireditelji bodo podelili prvega od dvanajstih kompletov odličij. Biatlonci se bodo najprej pomerili v mešani štafeti. Gre za eno mlajših biatlonskih disciplin, v kateri za reprezentanco tekmujeta dve biatlonki in dva biatlonca, ki morajo opraviti s 7,5-kilometrskim krogom. Vsi streljajo po enkrat leže in enkrat stoje, tokrat pa bodo prvič tekmo zaključila dekleta.

V letošnji sezoni so se reprezentance v mešani štafeti pomerile enkrat, in sicer v Oberhofu, kjer so s tekmo najbolje opravili Rusi v postavi Uljana Kaiševa, Svetlana Mironova, Aleksander Loginov in Edvard Latiupov. Drugo mesto so osvojili branilci naslova iz Anterselve, Norvežani, a v precej spremenjeni postavi. Edina stalna članica je bila Marte Olsbu Roeiseland, prva zvezdnica prvenstva 2020 s sedmimi kolajnami, od tega petimi zlatimi. V Italiji so zlato osvojili še Tiril Eckhoff ter brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe. Letos januarja pa so v Nemčiji tekmovali še Ingrid Landmark Tandrevold, Johannes Dale in Sturla Holm Laegreid.

Na edini preizkušnji v letošnji sezoni so bili tretji Francozi (Anaïs Chevalier-Bouchet, Justine Braisaz-Bouchet, Fabien Claude in Quentin Fillon Maillet), ki bodo visoko ciljali tudi na Pokljuki. Lani pa so na svetovnem mestu z uvrstitvijo na stopničke presenetili Čehi v postavi Eva Kristejn Puskarčikova, Markata Davidova, Ondrej Moravec in Michal Krčmar.

Med prvimi favoriti vseh preizkušenj bodo gotovo Norvežani, ki so največ medalj (sedem) osvojili že na prvem svetovnem prvenstvu na Pokljuki pred 20 leti. Norveški biatlonci so letos dobili 11 od 15 posamičnih preizkušenj svetovnega pokala, kjer vodi Norvežan Johannes Thingnes Boe pred tremi reprezentančnimi kolegi. V ženski konkurenci so Norvežanke dobile nekaj manj tekem, osem, na vrhu skupnega seštevka pa sta Marte Olsbu Roiseland in Tiril Eckhoff.

Poleg omenjenih reprezentanc so v krogu favoritov tudi Nemci in Švedi, številni pa stavijo tudi na Avstrijce, ki so tik pred svetovnim prvenstvom pokazali izredno stopnjevanje forme tako v ženski kot moški konkurenci, spregledati pa ne gre niti Italijanov.

Za slovensko reprezentanco, ki ne kotira prav visoko, bodo v mešani štafeti tekmovali Jakov Fak kot prvi, potem Klemen Bauer, Polona Klemenčič in za konec še njena sestrična Živa Klemenčič.

“Cilj je, da bi predal čim bolj spredaj. Najlepše bi bilo, če bi predal kot prvi, saj bi to pomenilo, da sem dobro opravil svojo nalogo. To je cilj in sem kar vesel, da se bo vse skupaj začelo. Ko bo prva tekma mimo, bo vse lažje,” je prepričan najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki se je dotaknil tudi svojega streljanja. “Po eni strani je bolje, da na treningih ne zadeneš vseh strelov in greš na tekmo z nekim opomnikom, da moraš kljub temu, da se dobro počutiš in delaš, na tekmi biti zbran. V Italiji tri dni nisem zgrešil strela na treningu. Na tekmi pa so se zgodile napake, zato je bolje imeti opomnik, da je treba narediti vsak strel posebej.”

Slovenski selektor Uroš Velepec pa pred prvo tekmo domačega svetovnega prvenstva razmišlja takole: “Tekmo bi radi izkoristili tudi kot dober trening za Klemna, ki že mesec in pol ni tekmoval. Danes je bil malo močnejši od Mihe. Je tudi močnejši tekmovalec, zato smo se odločili, da starta enkrat pred začetkom posamičnih tekem in vidimo, koliko je močan. Razmere bodo na tekmi za vse zelo težke, saj se dež meša s snegom, zato te sneg ustavlja. V sredo bo mehko in še slabše, kot je bilo danes, ko je bilo vsaj trdo. O mestih in uvrstitvi ne razmišljamo, želimo si, da bi vsi naredili svoj maksimum. Jakov bo imel možnost, da se aktivira, saj ne kotiramo visoko, zadovoljni bi bili že s 15. mestom, Klemen, da se preizkusi, dekleti pa bosta predvsem nabirali izkušnje.”

Prva tekma letošnjega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki v sodelovanju z BMW se bo v sredo začela ob 15. uri.