Zadnji dan še dva slovenska nastopa

S tekmama s skupinskim startom, ki ju nekateri imenujejo tudi formula 1 biatlona, se bo v nedeljo končalo IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki. Slovenija bo imela na startu kar dva tekmovalca.

Ob Jakovu Falku, ki je po tretjem mestu v tej disciplini na generalki v Anterselvi tudi eden od skritih kandidatov za medaljo, si je z najboljšo serijo v karieri nastop na skupinski tekmi, kjer na svetovnem prvenstvu nastopi 15 najboljših iz svetovnega pokala in 15 s tukajšnjega tekmovanja, prvič priboril tudi Miha Dovžan.

Biatlonke se bodo na 12,5 km dolgo progo s štirimi streljanji podale ob 12.30. Sezona je razkrila, da bi bila glede na pokljuško formo lahko favoritinja Francozinja Julia Simon, ki je dobila zadnji tovrstni tekmi januarja v Oberhofu in Anterselvi. Uvod v Hochfilznu je pripadel Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland.

Na stopničkah so bile letos še Nemka Franziska Preuss, Italijanka Dorothea Wierer, Švedinja Hanna Oeberg, Avstrijka Lisa Theresa Hauser in Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je na Pokljuki že osvojila dva posamična naslova. A med kandidatke za najvišja mesta je zanesljivo moč dodati še druge nosilke kolajn s Pokljuke 2021, Francozinjo Anais Chevalier Bouchet, Belorusinjo Hano Solo, Čehinjo Marketo Davidovo in Norvežanko Ingrid Landmark Tandrevold.

Med biatlonci, tekmovalni direktor Borut Nunar bo dal znak za začetek tekme ob 15.15, je konkurenca še ostrejša. Naslov brani Johannes Thingnes Boe, vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu in zmagovalec v Anterselvi, ki pa posamičnega zlata s svetovnega prvenstva še nima. Boe je dobil tudi zadnjo tekmo v Anterselvi, kjer sta se za njim zvrstila Francoz Quentin Fillon Maillet in Jakov Fak.

Med kandidate za najvišja mesta je zanesljivo moč dodati še Tarjeija Boeja in Nemca Arnda Peifferja, ki sta slavila v Oberhofu in Hochfilznu. Na stopničkah pa so bili še Šved Martin Ponsiluoma, Švicar Benjamin Weger in Avstrijec Felix Leitner. K vsem naštetim je med favorite dodati še Sturlo Holma Laegreida, Francoza Emiliena Jacquelina in Simona Desthieuxa, Šveda Sebastiena Samuelsona in Italijana Lukasa Hoferja. Kar nekaj pa je tistih, ki v obeh konkurencah čakajo na presenečenje.

ŽENSKE

12,5 km skupinski start

 

Datum

Prizorišče

Zmagovalka

Drugouvrščena

Tretjeuvrščena

20. december 2020

Hochfilzen

Marte Olsbu Roeiseland

Tiril Eckhoff

Dorothea Wierer

17. januar 2021

Oberhof

Julia Simon

Franziska Preuss

Hanna Öberg

23. januar 2021

Antholz-Anterselva

Julia Simon

Hanna Öberg

Lisa Theresa Hauser

     

Svetovno prvenstvo2020

Antholz-Anterselva

Marte Olsbu Roeiseland

Dorothea Wierer

Hanna Öberg

MOŠKI

15 km skupinski start

 

Datum

Prizorišče

Zmagovalec

Drugouvrščeni

Tretjeuvrščeni

20. december 2020

Hochfilzen

Arnd Peiffer

Martin Ponsiluoma

Tarjei Boe

17. januar 2021

Oberhof

Tarjei Boe

Felix Leitner

Benjamin Weger

24. januar 2021

Antholz-Anterselva

Johannes Thingnes Boe

Quentin Fillon Maillet

Jakov Fak

     

Svetovno prvenstvo 2020

Antholz-Anterselva

Johannes Thingnes Boe

Quentin Fillon Maillet

Emilien Jacquelin