Zanimivosti, ki povezujejo okolico Pokljuke s svetom

Na IBU svetovnem prvenstvu v biatlonu Pokljuka 2021 sodeluje 38 držav. Vrsto med njimi pa s Slovenijo poleg biatlona povezuje še obilo drugih stvari – zgodovinskih dejstev, oseb in dogodkov. Te povezave lahko doživite na različnih lokacijah na območju Gorenjske, kjer leži Pokljuka.

Že na svetovljanskem Bledu lahko najdemo zanimive povezave z državami, ki sodelujejo na letošnjem prvenstvu. Bled je že vrsto let pobraten z južnotirolskim mestom Brixen (Bressanone). Briksenška škofija je bila od leta 1004 lastnica posesti Bled, ki jo je dajala v zakup.

Med zakupniki je bil v 16. stoletju Herbard Auersperg Turjaški in v tem času je bil Blejski grad močno oporišče protestantizma. Na gradu se je tedaj ustavil tudi Primož Trubar, avtor prvih dveh slovenskih knjig, Katekizma in Abecedarija, ki sta bili natisnjeni leta 1550 v nemškem Tübingenu. Knjigi sta bili natisnjeni na Gutenbergovi tiskalni stiskalnici. Njena replika je danes shranjena v Grajski tiskarni, kjer si lahko ogledate in tudi sami preizkusite tiskanje na ročno izdelan papir z zgodovinskimi klišeji in svinčenimi črkami.

Stoletja kasneje, na prelomu 19. stoletja, se je na Bledu začel razvijati zdraviliški turizem, katerega začetnik je bil švicarski zdravilec Arnold Rikli. Naravne danosti Bleda je vpletel v svoje terapije, ki so temeljile na vegetarijanski prehrani ter zračnih in vodnih kopelih. Njegove terapije so dvignile nekaj prahu, saj so se gostje med drugim zjutraj sprehajali bosi in se podnevi sončili goli, kar je bilo v tistem času nesprejemljivo.

Svoj pečat na Bledu je pustil tudi švedski krajinski arhitekt Carl Gustav Svensson, ki je leta 1890 zasnoval in zasadil osrednji park okoli vile Pongratz, kjer je sedež občine Bled. Svenssonova zasnova je nekaj let kasneje navdihnila domačina Matevža in Joža Čopa, ki sta ustvarila Zdraviliški park.

V tem parku danes med drugim stoji čebelnjak, ki simbolizira eno od najbogatejših slovenskih tradicij – čebelarstvo. Na razvoj te dejavnosti je močno vplival Anton Janša, oče sodobnega čebelarstva, ki je bil prvi čebelarski učitelj na dunajskem dvoru. Njegov čebelnjak s še eno slovensko posebnostjo – poslikanimi panjskimi končnicami – stoji nedaleč od Bleda, v vasi Breznica v občini Žirovnica.

Slovenija oziroma znotraj nje Gorenjska sta tudi sicer na več področjih tesno povezani s sosednjima Avstrijo in Italijo. Nad vasjo Rateče, v bližini nordijske Planice, se nahaja priljubljena pohodniška točka, 1508 metrov visoka Peč oz. Tromeja, ki je že desetletja pomembno stičišče treh sosednjih narodov.

V destinaciji Kranjska Gora najdemo še en povezovalni element med narodi. Na poti proti prelazu Vršič stoji Ruska kapelica, postavljena v spomin na umrle ruske vojne ujetnike, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste na Vršič zasul plaz. Ob kapelici vsako leto konec julija poteka spominska slovesnost, ki se je udeležijo vidni predstavniki Slovenije in Ruske federacije.

Poleg zgodovinskih vezi pa Slovenijo z državami v biatlonski družini povezuje ljubezen. Ena najuspešnejših slovenskih smučarskih tekačic, Blejka Katja Višnar, je denimo svojo ljubezen našla na Norveškem. Z nekdanjim izvrstnim norveškim smučarskim tekačem Olo Vignom Hattestadom imata sina Ludviga.