Ženska, zaradi katere moški tečejo maraton

Ena izmed junakinj IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki je francoska tekmovalka Anais Chevalier-Bouchet, ki je osvojila kolajni v sprintu in zasledovalni preizkušnji.

28-letna francoska reprezentantka je trenutno poleg Tiril Eckhoff prvo ime ženskega dela svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki. Francoze je navdušila s srebrno kolajno v sprintu in bronasto v zasledovanju, in to manj kot leto in pol po porodu. Po odličnem izkupičku v prvem delu prvenstva je zaradi nje trener francoske ekipe Frederic Jean pretekel 42-kilometrski maraton okoli Blejskega jezera in tako izpolnil interno stavo.

Trenutno sedma biatlonka v skupnem seštevku svetovnega pokala je poskrbela za enkraten povratek po približno leto dni dolgem premoru. Oktobra 2019 se je Anais namreč razveselila rojstva hčerkice Emie.

Anais je bila odlična že na svetovnem pokalu v Kontiolahtiju v začetku lanskega decembra, kjer je osvojila drugo mesto v sprintu, konec januarja pa je v Anterselvi zasedla še tretje mesto v posamični preizkušnji. Na Pokljuko je tako že prišla z dobro popotnico in polna optimizma. “Sem samozavestna. Tekme so pokazale, da sem lahko v ospredju, moji časi v teku so zelo dobri. Zaupam si tudi pri streljanju. Ne skrivam ambicij. Ne želim napovedovati konkretnih medalj, ampak očitno ne grem zaman. Nisem se vrnila in trdo garala za častna mesta,” je pred prvenstvom povedala za Ski Nordique.

Že prvi ženski posamični tekmi sta pokazali, da je bil optimizem na mestu, ter da je na Rudnem polju v odlični formi. Po porodu je opazila nekaj sprememb in kot je povedala za La Nouvelle Republique: “Sem v drugačnem mentalnem stanju, k stvarem pristopam drugače. Med decembrom in januarjem sem se nekaj stvari učila na novo. Potrebovala sem nekaj časa, da sem se prilagodila, našla avtomatizem, zaporedje tekem. Januarja sem uspela stvari postaviti na svoje mesto in opraviti svojo nalogo biatlonke.”

Življenje vrhunske športnice pa ni lahko, saj je pogosto odsotna od doma, hčerke, družine. “Trudim se. Ko so rezultati dobri, je dobra tudi morala in si ne dovolim melanholije. Ko deluje, je dobro. Ampak pridejo dolgi dnevi. Mislila sem, da bo hujše. Ko tekma ni dobra, razdalja še doda k jezi in razočaranju. S tem se je najteže soočiti. A če ne bi več čutila strasti, ne bi bila tukaj. Rada treniram in tekmujem,” je priznala.

Po porodu se je vrnila še močnejša. “Imam veliko manj težav z zakislitvijo mišic kot prej, recimo. V smislu občutkov je to izjemno. Izboljšalo se je tudi razmerje med močjo in težo. Na vzponih sem močnejša kot prej. Izgubila sem nekaj kilogramov in pridobila mišično maso. Tudi v psihološkem smislu se je nekaj zgodilo. Super je, ne morem niti razložiti,” je še povedala za La Dauphine.