Zima na Bledu nekoč in danes

Letošnja zima je na Bledu radodarna s snegom in mrazom – morda v prihodnjih dneh jezero tudi zamrzne! V preteklosti je zamrznilo skorajda vsako leto in na ledeni plošči se je dogajalo marsikaj.

Ob primerno debeli ledeni ploskvi je na jezeru včasih kar mrgolelo drsalcev. Zaledenelo jezero je služilo tudi kot bližnjica do nasprotnega brega, zato je bilo moč srečati konjske vprege. Kmetje in gozdarji so snežno odejo in led izkoristili za lažje spravilo lesa in sena iz višjih predelov v dolino.

Tudi zimski športi so bili na Bledu vedno doma. Med obema svetovnima vojnama je bila v Zaki skakalnica za smučarske skoke, umetnostni drsalci in kegljači na ledu pa so našli svoj dom na jezeru. Prav kegljanje na ledu sodi med najstarejše blejske športe.

Pred nekaj leti so na Mlinem organizirali rekreativno ligo v broomballu, posebni različici hokeja, kjer tekmovalci ne uporabljajo drsalk, namesto hokejske palice pa v rokah držijo posebne “metle”. Leta 2013 je v blejski Ledeni dvorani potekalo tudi evropsko prvenstvo v broomballu. Le korak stran iz središča Bleda je še do nedavnega ob ugodnih zimskih razmerah delovalo smučišče Straža.

In če včasih ni bilo dvomov, ali sneg in led pozimi bosta ali ne, je v zadnjih letih zimska podoba Bleda povsem drugačna. Jezero je nazadnje zamrznilo pred desetimi leti, tako da je drsanje mogoče le v Ledeni dvorani in na drsališču na terasi Hotela Park. Po prave zimske radosti se je večinoma treba odpraviti na Pokljuko ali v višje predele Bohinja.